top of page

Operatie Market Garden

Met dank aan:

​

Museum Bevrijdende Vleugels Sonseweg 39, 5681 BH Best, Nederland Postadres: Postbus 349, 5680 AH Best Tel. 0499 329 722
E-Mail: info@wingsofliberation.nl

Internet: www.wingsofliberation.nl 

"I believe that 'Market Garden' was doomed to fail." - John Hackett (1977)

"The war will be over by Christmas." - Bernard Montgomery (1944)

"We have no regrets." - Roy Urquhart (1945)

Na de strijd op de kust van Normandië op 6 juni 1944 konden de geallieerde aan de opmars in Europa beginnen. Veel Duitse soldaten vluchten en probeerde op verschillende manieren in Duitsland te komen. Begin september 1944 hadden de geallieerden Frankrijk en België bevrijd, dit was allemaal heel snel gegaan. Doordat de geallieerden zo snel waren opgerukt was er vermoeidheid ontstaan bij de soldaten. Maar de bevelhebber van de Engelse troepen, maarschalk Bernard Montgomery, had een plan bedacht om snel een einde te maken aan de oorlog: Operation Market Garden. Dit plan bestond uit twee delen.

 

  1. Market

Market was het gedeelte dat zich in de lucht afspeelde. Parachutisten en luchtlandingstroepen van de verschillende divisies moesten ervoor zorgen dat alle bruggen veroverd werden. Hierdoor kon het Britse 30e legerkorps makkelijk oprukken. Het 1e Britse luchtlandingsdivisie, 1e Poolse parachutistenbrigade, 82e US-luchtlandingsdivisie en 101e US-luchtlandingsdivisie waren de luchtdivisies.

 

  1. Garden

Garden was het gedeelte dat zich op de grond afspeelde. Het Engelse 30e legerkorps moest heel erg snel oprukken om naar Arnhem te komen. Het plan was dat dit binnen 48 uur moest lukken. Vanuit Arnhem konden ze Duitsland binnen vallen en het Ruhrgebied veroveren en dan door te gaan naar Berlijn.

 

Operatie Market Garden startte op zondag 17 september 1944. De totale operatie verliep niet zoals Montgomery eigenlijk gepland had. De grondtroepen kwamen in heftige gevechten met de Duitsers wat ze niet hadden verwacht. Hierdoor mislukte het plan al om binnen 48 uur in Arnhem te zijn. De brug bij Son werd door de Duitsers vernietigd, waardoor de geallieerden een noodbrug moesten bouwen. De brug in Nijmegen kon niet op tijd veroverd worden door de parachutisten en ook hier was de Duitse tegenstand heel erg fel. Uiteindelijk bereikte een deel van het grondleger de Rijn, dit was wel twee dagen later dan gepland. De parachutisten bij Arnhem werden 12 tot 15 km van de brug gedropt. Op hun weg naar de brug, was er ook een heftige strijd met de Duitsers, hierdoor kon slechts een kleine groep onder leiding van luitenantkolonel Frost de noordzijde van de brug bereiken; de Duitsers hielden de zuidzijde van de brug bezet. Na vier dagen vechten werden de geallieerden verslagen door de Duitsers en was de brug weer in Duitse handen. Door de korte voorbereidingstijd van Operatie Market Garden waren een aantal zaken niet goed geregeld zoals het contact tussen de verschillende legereenheden: de radioverbindingen tussen de Engelsen en de Amerikanen waren niet op elkaar afgestemd. Omdat het oorspronkelijke plan van Montgomery niet lukte, hebben de Geallieerden daarna besloten eerst Zuid-Nederland te bevrijden: Limburg en Noord-Brabant en een gedeelte van Zeeland om de haven van Antwerpen te kunnen gebruiken voor de aanvoer van voorraden voor het leger. De Duitsers moesten teruggedreven worden tot over De Maas. Toen dat zover was kwam de strenge winter van 1944-1945.

 

Met Operatie Market Garden hadden de geallieerden de oorlog voor kerstmis 1944 willen beëindigen. Dit plan mislukte. Eind 1944 waren alleen de drie zuidelijke provincies Limburg, Noord-Brabant en een gedeelte van Zeeland bevrijd.

Door de strenge winter kwam het front tot stilstand bij de grote rivieren. De Duitsers lagen aan de ene kant van de rivier, de geallieerden aan de andere kant. Na de winter kwam er weer beweging in het front. De Geallieerden staken de Rijn over en rukten op vanuit het Westen door Duitsland richting Berlijn. De Russen rukten via het oosten op richting Berlijn.

bottom of page