top of page

Jacobus Groenewoud

De Amsterdamse Jacobus Groenewoud was een Nederlandse militair. Hij werd opgeleid tot Jedburg-officier. Operatie Jedburg was een operatie gedurende de laatste jaren van de tweede wereldoorlog. Wat de Geallieerden probeerden te bereiken met deze operatie was om met parachutes te landen achter Duitse linies en zo de Duitsers proberen te bestrijden. Groenewoud vocht aan de kant van de Britten tijdens de Slag om Arnhem, tegen de Duitsers. Op 18 september 1944 stierf hij aldaar.

 

Hoe is Groenewoud betrokken geraakt bij het Jedburg-team?

Vanwege zijn slechte ogen werd Jacobus Groenewoud in 1935 afgekeurd voor militaire dienst. Nog voordat de oorlog was uitgebroken, emigreerde hij naar Zuid-Afrika. Maar in 1941 werd hij toch goedgekeurd voor militaire dienst. In 1942 ging hij naar Engeland, waar hij werd opgeleid tot Jedburgh-officier.

 

Tijdens Operatie Market Garden

Groenewoud maakte deel uit van het Jedburgh-team ‘Claude’. Deze bestond uit hem en twee Amerikanen, Todd en Sommer. Ze moesten zo veel mogelijk informatie verzamelen over de Duitsers, zodat het 1e Britse Airborne Division verder kon naar Arnhem. In de middag van 17 september landde het team op Dropping Zone X, vlakbij Wolfheze. Groenewoud sloot aan bij het tweede bataljon onder leiding van John Frost. Het tweede bataljon is de enigste die Arnhem heeft bereikt, het eerste en het derde bataljon zijn onderweg opgehouden en hebben het niet gehaald.

 

Zijn overlijden

De communicatie verliep erg slecht tussen de Britse eenheden in Arnhem. Groenewoud bood aan informatie en orders door te geven aan de andere eenheden, maar dan moest hij wel door de Duitse linies glippen. Op 18 september werd hij vlakbij de brug in zijn hoofd doodgeschoten door een Duitse sluipschutter.

Later heeft Jacobus Groenewoud voor deze actie het Nederlandse Ridderkruis 4de klasse van de Militaire Willems-Orde toegediend gekregen.

Groenewoud ligt begraven op de Airborne War Cemetery in Oosterbeek.

bottom of page