top of page

De divisies

Kaart van waar alle divisies vochten 

Hierboven zijn de 3 verschillende routes naar de brug van Arnhem te zien. Het 1ste Battalion in het rood, de tweede Battalion in het lichtblauw en het derde Battalion in het roze

Het plan van Montgomery bestond uit twee delen; Operatie Market en Operatie Garden. Het Britse 30e legerkorps, Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie, Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie, Britse 1e luchtlandingsdivisie en het Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade waren de divisies die mee deden aan het plan.

Operatie Market Garden werd op zondag 17 september 1944 gestart, het was het meest ambitieuze grondoffensief van het Britse Leger in de gehele oorlog. Ze kregen te maken met veel problemen. De grond was te zacht voor de Sherman Tanks, waardoor het hele Guards Division gedwongen werd om op de hoofdweg te blijven. Het 30e legerkorps rukte op naar het noordoosten en werd het al snel duidelijk dat zelfs op de hoofdweg verkeersontstoppingen ontstonden en daar kwam bij dat de weg een makkelijk doelwit was voor vijand.

 

Het Britse 30e korps, ongeveer 50.000 man, stond onder leiding van luitenant-generaal B.G. Horrocks en was verantwoordelijk voor het grondgedeelte van Operatie Market Garden. Het bestond uit drie divisies: de 43e en 50e infanteriedivisie en de garde pantserdivisie. Ook had het nog twee onafhankelijke brigades; het 8e pantserbrigade en het Nederlandse prinses Irenebrigade. In het Britse leger vochten Engelsen, Schotten, Ieren en Welshmen. De meeste van hen waren dienstplichtigen. Het is het 30e legerkorps niet gelukt om de brug in Arnhem in te nemen, maar ze hadden ook wel succes zoals de verovering op de brug bij Nijmegen.

​

De Britse generaal Brian Horrocks leidde de opmars van de grondtroepen tijdens Operatie Market Garden. 50000 man en 20000 voertuigen konden maar gebruik maken van één weg, namelijk de weg van Neerpelt via Eindhoven, Grave en Nijmegen naar Arnhem. De bedoeling was om zo snel mogelijk Arnhem te bereiken zodat ze de parachutisten konden ondersteunen. Doordat er maar een weg beschikbaar bleek, was deze operatie zeer kwetsbaar. Er ontstond vertraging door de vernielde brug bij Son, felle Duitse tegenaanvallen en het bombardement op Eindhoven.

Britse 30e legerkorps

De 101e luchtlandingsdivisie was een Amerikaanse luchtlandingsdivisie, geleid door het Amerikaanse leger. De Divisie heeft met verschillende veldslagen meegedaan. Zoals de Tweede Wereldoorlog (Operation Market Garden, D-Day en Ardennenoffensief), de Tweede Golfoorlog en de Vietnamoorlog. De 101e luchtlandingsdivisie werd op 15 augustus 1942 opgericht met generaal William C. Lee als de eerste commandant. Tijdens Operatie Market Garden werd het 101e luchtlandingsdivisie geleid door generaal-majoor Maxwell D. Taylor. Hun doel was alle bruggen tussen Eindhoven en Veghel veroveren en bezetten.

101e luchtlandingsdivisie 

De Britse 1e luchtlandingsdivisie ‘The Red Devils’ was een eenheid onder leiding van generaal-majoor Roy Urquhart. De divisie vocht in de Slag om Arnhem tijdens Operatie Market Garden.

 

Het doel van de Red Devils was om samen met het Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade de rijnbruggen bij Arnhem te bezetten totdat het grondleger ze zou komen. Ondanks dat Roy Urquhart weinig ervaring had in airborne activiteiten, bleef hij een sterke commandant. Sommige van zijn parachutisten bereikte onder leiding van luitenant-kolonel John Frost de brug en konden het een paar dagen bezeten. Urquhart had met de rest van de divisie geprobeerd om Frost te komen versterken. Maar zonder de steun van het 30e legerkorps kon hij niet door de vijandelijke linies breken en moest terugtrekken naar Oosterbeek.

 

De Red Devils probeerde vanuit Oosterbeek stand te houden totdat er versterking van uit het zuiden zou komen. Dit is niet gelukt en de overige troepen werden over de Rijn geëvacueerd, dit waren ongeveer 2700 mannen.

 

De 1e luchtlandingsdivisie samen met Polen heeft 11.920 man naar Arnhem gebracht. 1485 mannen zijn gesneuveld, 6526 mannen werden gevangengenomen of raakten vermist.

 

Nadat ze terugkwamen in Engeland was de Divisie een stuk kleiner geworden. De 4e parachutistenbrigade werd samengevoegd met de 1e parachutistenbrigade. In mei 1945 werd de divisie voor het laatst in gezet, ze moesten naar Denemarken om daar de Duitse overgave te regelen.

1e Britse luchtlandingsdivisie 
1e Poolse Parachutisten-brigade

Op 23 september, 1941 werd de 1ste Poolse onafhankelijke Parachutisten-brigade opgericht. Het bestond voornamelijk uit Poolse militairen die samen met de Geallieerden tegen het Nazi-Duitsland vocht. Na de inval van Duitsland in Polen en de oprichting van de Sovjet-Unie, was deze brigade naar Engeland verhuist. De Brigade stond onder leiding van Generaal-Majoor Stanislaw Sosabowski. Hij had veel bezwaren tegen het plan. Zo vond Sosabowski dat het verassingseffect verdween, omdat ze elke dag werd aangevallen. Ook waren de Engelse landingsplaatsen veel te ver van het doel.

 

De brigade werd vanaf 17 september ingezet voor Operatie Market Garden. Omdat de eerder gelande Britse 1e luchtlandingsdivisie nog niet alles had veroverd van de Duitsers gebeurde deze landing onder zware Duitse beschietingen.

 

Toen op 21 september 1944 de overige Poolse parachutisten werden ingevlogen, waren alle landingsterreinen in Duitse handen en waren de overgebleven Britse 1e luchtlandingsdivisie in Oosterbeek. De Polen werden gedropt bij Driel. Vanaf daar konden ze naar Oosterbeek om de andere troepen te versterken.​

​

Sosabowski wilde de Rijn oversteken, ondanks dat er veel Duitsers zaten. Dit plan lukte voor een deel, omdat de Duitsers veel schoten. In de nacht van 25 op 26 september werden de overgebleven Britse en Poolse troepen over de Rijn gehaald. Hiermee was de Slag om Arnhem afgelopen.

82e luchtlandingsdivisie

De 82e Luchtlandingsdivisie is een elite-eenheid van luchtmobiele infanterie. Deze luchtlandingstroepen bestaan voornamelijk uit parachutisten. De eenheid heeft meegedaan aan veel belangrijke operaties, zoals D-Day, Ardennenoffensief en Operatie Market Garden.

 

Onder leiding van Major-Generaal James Gavins moest het 82e luchtlandingsdivisie landen tussen de Maas en de Waal en van daar uit belangrijke bruggen bij Grave en Nijmegen te veroveren en te bezetten. Het lukte de brug bij Grave al binnen een uur te veroveren. Ook de route naar Nijmegen was veroverd en veilig voor de geallieerden.

 

De volgende dag kwam er een tegenaanval van de Duitsers, maar omdat de geallieerden versterking hadden gekregen lukte het om heel erg snel de Duitsers te verslaan. Doordat het 82e luchtlandingsdivisie moesten vechten tegen de aanval van de Duitsers hadden ze die dag te weinig tijd om nog de brug bij Nijmegen te veroveren.

 

De dagen daarna moesten ze heel hard vechten tegen de Duitsers, maar omdat Arnhem niet bevrijd werd moesten de Britse troepen in Arnhem opgeven. Hierdoor kon het  82e luchtlandingsdivisie kon ook niet meer door vechten. Operatie Market Garden was mislukt.

Pathfinders

Pathfinders sprongen ongeveer 20 minuten voor de overige parachutisten. Zodra een pathfinder geland was, zette hij radiobakens, markeringen en gekleurde rooksignalen uit. Daarna konden de overige parachutisten op basis van deze punten springen. Pathfinders bewaakten de punten een paar dagen, totdat de laatste parachutisten en voorraden waren gedropt. Tijdens Operatie Market Garden werden bij Wolfheze, Overasselt, Veghel en Son pathfinders ingezet. Een pathfinder ofwel verkenner doet zijn naam eer aan. De verkeneer springt als eerste en verkent het gebied, hij geeft aan waar de parachutisten het beste kunnen landen en weet als eerste hoe het gebied eruitziet. De verkenners vormden ook een speciale eenheid binnen het leger.

 

 “Over ongeveer 30 seconden gaat ons vliegtuig afwerpen en zullen deze dappere kerels voet gaan zetten op Nederlandse bodem. U hoort waarschijnlijk de klik wanneer zij de lus van hun trekkoord controleren. Daar gaan ze, hoort u ze roepen 3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 -13 -14 -15 -16 -17 -18- daar gaan ze - iedereen eruit – ik zie nu hun parachutes naar beneden gaan- iedereen los – ze komen naast een kleine molen dicht bij een kerk terecht."

Edward Morrow (CBS-verslaggever boven Groesbeek op 17 September 1944)

 

​Dit is een citaat van de verslaggever Edward Morrow. Hij gaf dit verslag live vanuit het vliegtuig, waaruit de parachutisten sprongen. Echter is dit het vertaalde citaat aangezien het origineel Engels is.

bottom of page