top of page

 

Roy Urquhart 

 

Robert ‘Roy’ Elliot Urquhart (28 november 1901 – 13 december 1988) was een Britse militair die een belangrijke rol speelde bij Operation Market Garden en voornamelijk in de Slag om Arnhem.

 

Generaal-majoor Urquhart was sinds 7 januari 1944 commandant van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie ‘Red Devils’. De Red Devils werden tijdens Operation Market Garden voor het eerst ingezet, de Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade hoorde hier ook bij. Ze landde bij Oosterbeek en Urquhart vestigde zich in zijn hoofdkwartier; Hotel Hartenstein.

 

Roy Urquhart had een hekel aan vliegen, daarom leek de keus om commandant te worden van de 1e Airborne Division een vreemde beslissing. Maar Luitenant-Generaal Browning had vertrouwen in Urquhart. In september kreeg Roy de opdracht om samen met zijn divisie te springen in Nederland, als onderdeel van Operation Market Garden. Hij landde daar in Oosterbeek.  Na de landing stuurde hij de 1e Parachutebrigade naar de brug van Arnhem om deze te bezetten en zette de 1e Luchtlandingsbrigade in ter verdediging van de dropzones.

 

Urquhart was geïrriteerd omdat alle draadloze contactmiddelen het niet deden Alle 1e Parachutebrigade bataljons, behalve één bataljon niet, werden stopgezet. De volgende ochtend kwam de tweede helft van de divisie aan onder leiding van Brigadier Lathbury, de 2e Parachutistenbrigade sloot zich aan bij de aanval voor de brug.

 

Urquhart en Lathbury leidde de aanval van de brug vanaf de voorkant. Tijdens de aanval raakte Lathbury gewond door een Duitse aanval. Urquhart en twee andere officieren brachten Lathbury naar een huis dicht in de buurt. Een Duitse soldaat zag door een raam van het huis dat er Britten binnen waren, maar voordat hij wilde schieten raakte Urquhart hem al met zijn revolver. Ze verlieten Lathbury, die werd verzorgd door de huiseigenaren, en gingen weer terug naar de linie. De volgende ochtend, Urquhart en zijn divisie gingen terug naar het hoofkwartier in Oosterbeek; Hotel Hartenstein.

 

Ondanks dat ze werden omringd door Duitsers, geloofde Urquhart dat zijn divisie het kon volhouden tot dat het 30 Corps kwam. Er werd radiocontact gemaakt met het 30 Corps, er waren verschillende pogingen om de versterking over de rivier te sturen maar dit mislukte steeds.

 

Het werd Urquhart duidelijk dat deze positie onhoudbaar was en hij gebon zich terug te trekken over de Rijn. In de nacht van 25 september had hij een bericht verzonden aan zijn troepen; ‘All will be ordered to break out rather than surrender. We have attempted our best and we will continue to do our best as long as possible’.

 

Na negen dagen vechten trok de 1e Airborne divisie zich terug, in het donker konden ze over de Rijn te komen. De divisie ging terug naar Engeland. 

 

Roy Urquhart bleef generaal-majoor totdat hij het leger in 1955 verliet. Hij werd na de oorlog door de Nederlandse regering onderscheiden met de Bronzen Leeuw en werd er een straat in Oosterbeek naar hem vernoemd; De generaal Urquhartlaan.

bottom of page